Tanulmányúton jártak a debreceni hospice osztály munkatársai

Helyi hírek

Az év elején, Debrecenben elindult 20 ágyas hospice osztály munkatársai európai tapasztalatszerzés és tanulmányút céljából első állomásaként az európai hospice szemlélet bölcsőjeként is emlegetett londoni St’Christopher Hospice Education Center (Hospice Oktatói Központ)- ba látogattak. A hospice oktató központ megtekintése mellett hasznos előadásokon vettek részt, konstruktív beszélgetéseket folytattak ápolókkal, betegekkel és a St’Christopher Hospice Ház munkatársaival a háttér humánerőforrás rendszeréről, a beteg útjáról, az otthonápolás és az intézményi ellátás kapcsolatáról, az ellátás mikéntjéről, a finanszírozás és controlling kérdéseiről, továbbá a hospice szemléletének társadalmi beágyazódottságáról, a forrásszerzés lehetséges útjairól is.

A Kenézy Gyula Egyetemi Kórház hospice osztályának vezető főorvosa, főnővére a Debreceni Egyetem Klinikai Központ, és Egyetemi Kórház ápolási igazgatói, a DHHA kuratóriumának vezetői és munkatársai, továbbá az ÁEEK egy illetékes munkatársa vettek részt Európa legelső és legjelentősebb hospice centrumának rövid képzésén, amely egy vállalat támogatásából valósulhatott meg.

„A tanulmányút megerősítette bennünk, hogy az év elején Debrecenben elindított hospice ellátás jó úton halad. Az ellátáshoz szükséges infrastrukturális feltételek adottak. Azonban fontos feladatunk a társadalmi szemléletformálás tovább bővítése, a hospice ellátás filozófiájának minél szélesebb körben való terjesztése.” – mondta Porkoláb Gyöngyi, a Debreceni Hospice Ház Alapítvány kuratóriumi elnöke.

„Mint ismeretes 2017. március 1-től 20 ággyal elindult a Hospice-Palliatív Terápiás Osztály a debreceni Kenézy Gyula Kórházban. Az osztályra a megye területéről, szakorvosi javaslatra kerülhetnek be a végső stádiumú daganatos betegek, az ellátásuk térítésmentes. Az első 7 hónap statisztikája szerint 162 betegnek és családtagjának tudtak segíteni az elengedésben, az átlagos ápolási idő 15.5 nap. A visszajelzések alapján rendkívül nagy az igény a terminális állapotú betegek palliatív és hospice szemléletű ellátására, ezt mutatja az osztály ágykihasználtságának egyre növekvő százalékos aránya (működésük első 4 hónapjában a napi átlagos beteglétszám 10 fő volt, a második 3 hónapban ez a szám 15 főre emelkedett).

Az otthoni hospice szakellátásban részesülő betegek száma is folyamatosan emelkedő tendeciát mutat.” – tájékoztatott dr. Juhász Árpád osztályvezető főorvos.

A tapasztalatszerzés novemberben az esseni 30 ágyas hospice osztály meghívás alapján folytatódik. A tapasztalatokat igyekeznek a helyi és hazai feltételrendszer figyelembe vételével értékelni és minél szélesebb, akár határon átívelő regionális oktatói központtá fejlődve, a beteg és családja életvégi igényeit segítve hasznosítani.